maanantai 7. helmikuuta 2011

Blogin hakukoneoptimointi

Oletko uusi bloggaaja? Jos olet, olet juuri oikeassa paikassa tutustumaan blogin hakukoneoptimointiin.

Oletko vanha bloggaaja mutta kyllästynyt blogisi vähäisiin kävijämääriin? Jos olet, olet juuri oikeassa paikassa tutustumaan blogin hakukoneoptimointiin.

Mitä blogi hakukoneoptimointi on?
Blogin hakukoneoptimointi on yksinkertaisesti sitä, että kirjoittaessasi ja muokatessasi blogia pyrit vaikuttamaan siihen miten blogisi näkyy hakukoneiden (erityisesti googlen) hakutuloksissa. Hakukoneoptimointi ei luonnollisestikaan rajoitu mitenkään erityisesti blogeihin, vaikka niiden näkökulmasta kirjoitankin, vaan samat lainalaisuudet ovat toki voimassa mille tahansa verkkosivuille.

Yksinkertaisia vihjeitä uuden blogin kirjoittajalle blogin hakukoneoptimointiin
Koska uuden blogin kirjoittajana sinulla on paljon muutakin mietittävää bloggaamisessa kuin hakukoneoptimointi suosittelen, että et mieti sitä liikaa tai anna sen vaikuttaa kirjoittamiseesi liikaa. Hyvä aloitus hakukoneoptimointiin on kun etenet seuraavien neuvojen mukaan:
  1. Ellet ole vielä varannut blogillesi verkko-osoitetta kannattaa lukea kirjoitukseni "Verkko-osoitteen vaikutus blogin hakukoneoptimoinnissa" ja "Julkaisupaikka ja blogin hakukoneoptimointi".
  2. Kun aloitat blogisi muista ilmoittaa blogisi url-osoite googlelle. Se onnistuu helpoiten kun kirjoitat googleen hakusanaksi "add url" ja hakutuloksiin ilmaantuu varmasti ensimmäiseksi Google add url -sivusto. Ilmoitat siinä oman blogisi osoitteen ja näin google tietää indeksoida sivusi. Muista, että varsinkin alkuvaiheessa uuden blogin indeksointi googlen hakutuloksiin saattaa kestää viikkoja. Oman kokemukseni mukaan 1-3 viikkoa, aktiivisesti päivittyvän blogin google käy indeksoimassa nopeammin.
  3. Kirjoita blogitekstisi ensin aivan niin kuin kirjoittaisit ne muutenkin. Älä mieti tässä vaiheessa liikaa hakukoneoptimointia sillä se saattaa liikaa heikentää tekstin luettavuutta. Muista että kirjoitat ennen kaikkea kuitenkin lukijoille etkä hakukoneille.Kirjoita teksti valmiiksi ja tallenna luonnos mutta älä vielä julkaise tekstiä.
  4. Kun teksti on valmis mutta et ole vielä julkaissut sitä, mieti muutama (1-3) avainsanaa, joita googlesta tai muusta hakukoneesta etsivän, haluaisit löytävän tekstisi.
  5. Kun olet miettinyt sanat valmiiksi varmista, että ne löytyvät kaikki tekstistäsi perusmuodossaan sekä mahdollisesti muutamassa yleisimmässä taivutusmuodossaan. Älä lisäile sanoja teennäisesti tekstiin mutta esimerkiksi voit korvata vaikkapa muutaman "tämä" tai "se" tai muun täytesanan itse pääsanalla, jota haluat hakukoneen löytävän. Älä toisaalta innostu liikaakaan sillä muutoin hakukone saattaa tulkita sivustosi vain hakujen kalasteluyritykseksi ja se laskee sijoitustasi hakutuloksissa. 
  6. Päivitä blogiasi säännöllisesti niin että blogissasi alkaa olemaan toistakymmentä kirjoitusta. Noudata joka kerta kohtien 2-5 ohjeita.
  7. Tutustu googlen verkkovastaavan työkaluun (google webmaster tools). Löydät ne helposti hakemalla googlessa "verkkovastaavan työkalut". Rekisteröin itsesi blogisi ylläpitäjäksi ohjeiden mukaan ja pääset tutustumaan siihen miten Google näkee sivustosi. Verkkovastaavan työkalujen kohdasta "Sivustosi verkossa" alakohdasta "Avainsanat" näet miten google on sivuasi lukenut. Muista, että tämä ei tapahdu tunneissa tai päivissä vaan todennäköisesti muutaman viikon kuluttua siitä, kun olet aloittanut blogisi. Kohdasta avainsanat näet eri sanojen löytötiheyden blogissasi listan kärjessä ovat ne sanat, joita google painottaa eniten blogistasi. Niiden sanojen pitäisi olla juuri niitä, joita olet itse miettinut kirjoittaessasi blogia. Tutustu muutenkin verkkovastaavan työkaluihin, sillä ne ovat yksi tärkeimmistä työkaluistasi blogin hakukoneoptimoinnissa.
  8. Kun sinulla on käytössäsi verkkovastaavan työkalujen avainsanalista ja seuraat aktiivisesti eri sanojen sijoitusta siellä ja huomioit sanat kirjoittaessasi uusia tekstejä olet jo ottanut erittäin tärkeän ensimmäisen askeleen blogisi hakukoneoptimoinnissa. Suosittelen, että kun tämä on sinulla hallussa, päivität blogiasi jonkin aikaa säännöllisesti. Muista, että blogisi aktiivisuus vaikuttaa myös sen sijoituksiin hakukoneissa. Kun blogissasi alkaa olemaan enemmän kirjoituksia, on järkevää siirtyä seuraaviin vaiheisiin blogin hakukoneoptimoinnissa.
Yksinkertaisia vihjeitä vanhan blogin kirjoittajalle blogin hakukoneoptimointiin
Tässä on yksinkertaisia vihjeitä sinulle, jolla on jo blogi mutta mutta et ole miettinyt sen hakukoneoptimointia.

  1. Aloita blogisi hakukoneoptimointi tutustumalla Googlen verkkovastaavan työkaluihin. Rekisteröi itsesi sinne ja itsesi blogisi haltijaksi niin näet miten Google näkee sinun blogisi.
  2. Luotuasi toimivat tunnukset verkkovastaavan työkaluihin mieti hetki omasta blogistasi tärkeimpiä avainsanoja. Jos kirjoitat esimerkiksi matkailublogia Rivierasta, ne voisivat vaikkapa olla: Riviera, Nizza, Cannes, Monaco, Etelä-Ranska, hotelli ja Helsinki-Nizza. Mene sen jälkeen verkkovastaavan työkalujen kohtaan "Sivustosi verkossa" -> "Avainsanat" ja vertaa googlen avainsanalistaa omaasi. Yksinkertaisimmillaan hakukoneoptimoinnissa on kyse siitä, että blogisi muokataan niin, että haluamasi hakusanat nousevat avainsanoiksi myös hakukoneen mielestä.
  3. Jos itse miettimäsi avainsanat ovat sijoilla 1-10 Google avainsanalistalla, voit onnitella itseäsi. Olet hakukoneoptimoinut sivuasi hyvin puoliksi vahingossa. Näin tietysti käy luonnostaan, jos blogissasi on selkeä fokus ja aihepiiri.
  4. Useimmiten kuitenkin käy niin, että avainsanalistan kärjessä eivät ole ainakaan pelkästään toivotut avainsanat, ellei tätä ole aktiivisesti mietitty blogia kirjoittaessa. Ensimmäinen toimenpide mistä lähdet liikkeelle on se, että blogiisi pitää tulla lisää kirjoituksia, joissa esiintyy luontevasti mutta riittävän usein miettimäsi avainsanat. Blogin hakukoneoptimointi lähtee liikkeelle siitä, että jatkat blogin aktiivista ylläpitämistä muistaen riittävästi toistaa puuttuvia tai liian alhaisilla sijoillta olevia hakusanoja. Samalla kannattaa karttaa sellaisia listalla ylhäällä olleita turhia täytesanoja, joiden et halua siellä olevan. Usein sinne tahattomasti saattaa nousta sellaisia sanoja kuten tänään, uusi, vanha, hieno jne.
  5. Kun olet kirjoittanut toistakymmentä päivitystä blogiisi muistaen riittävän avainsanojen toistamisen palaa verkkovastaavan työkaluihin ja katso onko avainsanalista muokkautunut toiveidesi mukaan. Todennäköisesti ei täysin mutta toivottavasti ainakin osittain. Älä lannistu sillä blogin hakukoneoptimointi on hiljalleen tapahtuva prosessi, joka ei koskaan tule päätökseen. Tärkeintä on, että etenet koko ajan oikeaan suuntaan hakukoneoptimoinnissasi.
Lopuksi vielä muutama varoituksen sana blogin hakukoneoptimoinnista. Muista käyttää kieltä aina luontevasti eli kirjoita kuitenkin ihmisiä äläkä googlen hakukonetta varten. Sellaiset kikkakonstit kuin hakusanojen lisääminen ylimääräisinä sanoina taustan värisinä tai 0-kokoisella fontilla, ovat temppuja, joita kannattaa välttää. Google tunnistaa tällaiset teennäiset temput ja todennäköisesti tämä laskee sivustosi sijoitusta googlen hakutuloksissa.

Tässä ensimmäinen kirjoitukseni blogin hakukoneoptimoinnista. Jatkan päivittelyä kirjoittelemalla lisää syventävistä aiheista liittyen blogin hakukoneoptimointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti